Japanse salade schaal (vega)

30 maart 2019 - Almere, Nederland

Ooit at ik bij de Boathouse in Almere en daar stond een nieuw voorgerecht op de kaart; Avocado Bowl. Zeer smakelijk, maar niet perfect. Dus geïnspireerd op een voorgerecht van de Boathouse, maar dan goed afgemaakt! :-) 

De voornamelijke aanpassingen bestaan het meer smaak geven aan het gerecht! De Quinoa heb ik vervangen door een combi versie, te koop bij de Deen of bij de Plus

20190330_16050120190330_160602 IMG-20190216-WA0026

De quinoa kook ik met gedroogde bospaddenstoelen en bospaddenstoelen bouillon blokje, peper en zout. Verder volgens aanwijzingen op het pak.

Daarnaast bestond de dressing uit Sojasaus, wat op zich prima past bij het gerecht. Echter wat contrasterende smaken, bijvoorbeeld afwisseling van zoutig (sojasaus)  & zoet/pittig (gembersiroop, sojasaus, wasabi) en nog een zoetje (gembersiroop, witte wijn azijn en witte balsamico, peper en zout) maakt het gerecht net even meer af. Met iets meer sensaties!

Boodschappenlijst:

  • Avocado (rijp! in blokjes)
  • Feta (in blokjes)
  • Pot kikkererwten
  • Rode peper
  • Bosui (in stukjes)
  • Rode paprika (in blokjes)
  • Komkommer (in blokjes)
  • Quinoa combi (bereid volgens voorwoord)
  • Verse peterselie
  • Peper & zout
  • Cayennepeper
  • olijfolie
  • 1 witte uit
  • Wasabi
  • 3 Limoenen
  • Sojasaus
  • Gembersiroop
  • Witte wijn azijn
  • Balsamico

20190117_174646

Stap 1

Bereid de quinoa combi en laat afkoelen op kamertemperatuur.

Stap 2

Snij alle ingrediënten volgens boodschappenlijst en zet ze aparte bakjes aan de kant.

Stap 3

Fruit de gesnipperde ui aan. Als de uit licht van kleur is voeg je de schoongemaakt rode peper toe. Bak even mee. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en zet het vuur op middelmatig. Voeg de smoked paprika, peper, snufje zout, cayennepeper toe en laat het geheel nog een paar minuutjes zachtjes pruttelen. Eventueel kan je een theelepel tomatenpuree toevoegen voor een mooier kleurtje. Let op dat je de tomatenpuree even ontzuurt, dus even flink meebakken. Ook een teentje knoflook smaakt prima, maar hoeft niet perse.

Stap 4 dressing komkommer

Meng in een kommetje de gembersiroop, limoensap, witte wijn azijn, balsamico, peper, zout en een klein scheutje water. Klop het geheel met een vork goed door elkaar en proef even. Deze dressing mag licht zoetig zijn, met een zuurtje van de limoen. Giet de dressing over de komkommer en zet in de koelkast weg. 

Stap 5 dressing wasabi

Meng in een kommetje, sojasaus, gembersiroop, flinke theelepel wasabi (of 2, maar pas op, wasabi is behoorlijk heet), peper, zout en limoensap.

Stap 6 opdienen

De schaal opdienen naar eigen inzicht. Zelf heb ik voor 2 manieren gekozen:

Optie 1: Een grote schaal in het midden van de tafel met de bakjes dressing erbij en iedereen pakt wat ie lekker vindt. 

Optie 2: Voor iedereen een eigen schaal. Leg onderin sla, mooi gedrapeerd en leg alle ingrediënten erin. Bovenop een stukje gebakken zalm. Maak het geheel af met geroosterde sesam en verse peterselie. De dressing dien je los erbij, zodat naar eigen smaak toegevoegd kan worden.

20190330_173535

20190330_180812

Wijn tip: een frisse mooie witte wijn!

20190330_184157